tisdag 1 juli 2014

Gott nytt jaktår

Idag inleds det nya jaktåret. Vågar vi hoppas på att alla politikerlöften som omgärdat jakten och rovdjuren nu äntligen realiseras?

Annars fortgår den statliga jaktlagsutredningen. Jag undrar hur många jägare som egentligen förstår hur stor den här översynen av den svenska jakten egentligen är? Jaktlagsutredaren Håkan Larsson gör en otroligt djupgående översyn av vår jakt. Och det står helt klart att allt inte kommer att bli som det ”alltid varit” när den nya jaktlagsstiftningen ska skrivas.
Som exempel kan nämnas att Världsnaturfonden, WWF, uppges ha en färdig jaktlag skriven. WWF vill bland annat att den ska hamna under Miljöbalken.

Vad spelar det för roll, kanske du tänker? Jo – har du hört talas om ”miljöorganisationernas” talerätt? Skulle jaktlagen hamna under Miljöbalken kan vi säga morsning och hejdå till i det närmaste vad som helst som vi idag tar som självklart inom jakten. Titta bara på vad som hänt i rovdjursfrågan – där alla beslut överklagas till domstol.

Jägareförbundet har avsatt stora resurser och mycket kompetens för Jaktlagsutredningen. Och det har aldrig varit viktigare för jägarna att vara medlemmar i Jägareförbundet än vad det är just nu.
Ännu en dryg floskel, kanske du tänker. Men det är inte det. Det finns ingen annan som för jägarnas talan – och vill du jaga med så få detaljregleringar som möjligt även i framtiden ska du vara medlem i Jägareförbundet just nu. Förbundet måste ha många medlemmar och stark ekonomi om det här arbetet ska lyckas – och det är upp till dig, mig och våra jagande vänner att sluta upp.
Sverige har världens mest liberala jaktlagstiftning – och den som tror att det kommer av sig själv ska nog fundera ett varv till.

Nu på måndag presenteras förresten ännu ett delbetänkande från jaktlagsutredaren. Det handlar om utfodring och åtelkameror. Jag vet ännu inte vad som kommer presenteras. Men jag vet att bland andra LRF under vissa omständigheter kräver utfodringsförbud. Detta för att försöka stävja att vildsvinen blir fler. Vad ett sådant förbud skulle innebära för hungrande rådjur och dov tror jag LRF struntar fullkomligt i.  

Jägarna har inga vänner i Jaktlagsutredningen. Men organiserar vi oss är vi ändå tillräckligt starka för att göra skillnad.

Här blir du medlem i Jägareförbundet. Självklart ska du vara medlem med tidning ;-)

/Olle Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar