måndag 14 juli 2014

EP – en snabbis

Europaparlamentet (EP), är en av Europeiska unionens institutioner, bestående av 751 ledamöter som väljs genom allmänna, direkta, fria och hemliga val. Europaparlamentets officiella säte ligger i Strasbourg, Frankrike, men parlamentet har även förberedande och kompletterande sammanträden i Bryssel, Belgien.

Europaparlamentet har beskrivits som ett av världens mäktigaste parlament. Det förhållandevis låga valdeltagandet i Europaparlamentsvalen har emellertid underminerat parlamentets demokratiska legitimitet.
Parlamentets funktion är att tillsammans med Europeiska unionens råd lagstifta och utöva budgetfunktionen inom Europeiska unionen. Parlamentet ansvarar för att granska förvaltningen av unionens budget och beviljar Europeiska kommissionen ansvarsfrihet på rekommendation av Europeiska unionens råd.

Parlamentet väljer kommissionens ordförande på förslag av Europeiska rådet. Kommissionen är kollektivt ansvarig inför Europaparlamentet, som genom en misstroendeförklaring kan avsätta den. Dock saknar parlamentet, liksom rådet, möjlighet att lägga fram egna lagförslag; denna funktion tillhör helt och hållet kommissionen, utom i undantagsfall.
Europaparlamentet leds av en talman, som sedan den 1 juli 2014 är Martin Schulz (PES). Ledamöterna i parlamentet är organiserade efter politisk tillhörighet i olika politiska grupper.
Ledamöterna utses genom direkta val som äger rum vart femte år, senast den 22–25 maj 2014.

/Maria Lundgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar