fredag 16 maj 2014

”Finns ingen anledning att krångla till björnjakten”

Jägareförbundet välkomnar förslaget om att införa åteljakt på björn. Däremot sågar förbundet förslagen på det omfattande regelverk runt åteljakt och de nya kraven för eftersök på björn som Naturvårdsverket vill införa.

– Björnen har med råge gynnsam bevarandestatus och det finns ingen som helst anledning att krångla
till björnjakten mer än annan jakt. Detaljregler, på hektonivå, för hur mycket vi får lägga ut och anmälningar, kontroller samt uppföljningar av åtlar skapar bara onödig byråkrati och kostnader. Det är dags att behandla björnjakten som en etablerad och väl fungerande jaktform, konstaterar Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

Naturvårdsverket förslag på skärpningar för eftersök på björn får hård kritik av förbundet. Enligt verkets nya förslag ska en hund som är särskilt tränad i att spåra skadad björn finnas på plats inom två timmar.
–  Det är en ren skrivbordsprodukt. Hur ska vi kunna träna en hund att spåra skadade björnar? Ska vi skada en björn och sedan spåra den, eller vad, frågar sig Daniel Ligné.

– Andelen skadskjutna björn som inte hittas är otroligt få. De specialistekipage vi har i landet är helt unika och gör ett fantastiskt bra jobb. Vi måste använda oss av deras unika kompetens och inte förstöra den otroligt höga uppklarandegraden vid björnjakt med konstiga regler, fortsätter Daniel Ligné.

Även Naturvårdsverket förslag att påskjutna björnar endast ska kunna friskförklaras om kulan hittas (!) får tummen ner av Jägareförbundet.Varför ska vi ställa högre krav vid friskförklaring av björn än till exempel älg?, frågar sig förbundet i sitt remissvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar